Information till dig som har valt att åka till Julia Ayurveda Village, Sri Lanka. 14 dagar

Vårt syfte med din vistelse är att hjälpa dig med problem som stressymptom, rensa ut gifter ur din kropp, rätta till enklare magbesvär, trötthet, övervikt, enklare sömnbesvär, milda utbrändhetsbesvär och ge dig en bättre förutsättning för en god hälsa framöver samt föryngra.

Den klassiska panchakarma som man gör är på ca 1 månad, det innebär att detta blir en lightvariant som är anpassad efter västerländska mått. Du kommer att erbjudas att köpa med örtmedicin hem för att kunna fortsätta behandlingen. Det är också bra om du underhåller det med fortsatta ayurvediska behandlingar för att bibehålla effekten av resan. Vill man komma till rätta med svårare och långvariga sjukdomar behövs längre tid på plats.

Du kommer att bli väl omhändertagen av läkare, terapeuter och personal. När man gör en sådan här resa kan mycket komma fram. Det är inte bara de fysiska besvären som kommer upp, utan det kan även bli mentala bitar som bryter fram. Personalen är väl medvetna om detta. Julia Village har också sett till att var och en får sitt eget hus, just för att man ska få ro att vara för sig själv om man behöver det och kunna vila ut ordentligt.

Maten som serveras är speciellt sammansatt för att gynna den inledande utrensningen och sedan återuppbyggandet. Den är tridosha, dvs den är anpassad för att fungera för alla utan att störa någon dosha. Den kan ge inspiration att ta med sig hem och laga för hela familjen. Maten innehåller inte mycket fett för att kroppen ska bli mjukare, vegetariska proteiner ger en bättre förutsättning för att behandlingarna ska bli effektiva. Grönsakerna är valda med omsorg för att ge energi och underlätta för kroppsprocesser i behandlingarna. I Sri Lanka serveras ofta ris, det behöver du inte alltid ta till varje måltid men det är viktigt att du äter grönsakerna. Det är alltid många olika rätter som serveras. Det serveras alltid en kraftig frukost för att du ska orka dagens behandlingar. Det är viktigt att du meddelar om du har allergier.

I samband med måltid serveras vatten som bordsdryck. Däremellan köper du extra i receptionen.

Det skrivs upp och du betalar i slutet på vistelsen. Det är viktigt att du dricker ordentligt, därför är det en låg kostnad på flaskorna.

I tillägg till behandlingar och maten erbjuds yoga och promenader. Promenaderna ger en lagom aktivitet som kontrast till behandlingarna. Yoga ökar föryngringsprocessen och öppnar kroppens energier. Meditationen öppnar och renar sinnet.

Örtmedicinen innehåller mindre konserveringsmedel och tillsatser, vilket är bra men det ger en annorlunda smak än vad vi är vana vid med västerländska mått. Den kommer dock att göra gott för dina organ och din kropp. Det ger positiv effekt om du tänker att det är bra för dig när du tar den.

Behandlingarna tvättar dig inifrån, det är djupverkande både för kroppen och sinnet. De kan ibland vara hårda, geggiga, varma och oljiga, men de ger samtidigt en skön känsla och en fin avslappning.

Både fysiskt skräp men även mentalt skräp rensas ut. Slutresultatet blir att man balanserar kroppen.

Utrensningssymptom under perioden kan förekomma, men behöver inte komma. Det kan tex vara att man kissar lite mer, får utslag, huvudvärk, gamla känslor kan blossa upp. Syftet är att de ska komma ut och att man är färdig med det och blir tillfreds med livet igen.

Använder du medicin idag är det bra att du meddelar det innan och ser till att du har med dig tillräckligt för din vistelse.

Det finns färskpressade juicer att beställa som mellanmål i receptionen. (ingår inte i paketet)

Särskilt bra är att dricka kokosnöt (King Coconut) Den innehåller naturligt salt och gör att du återfuktas inifrån. Beställningen görs dagen innan, då den blir dålig om den ligger för länge.

Du har möjlighet att lämna in kläder för tvätt mot en liten kostnad.

Städning av rummen sker varje dag. Sängkläder byts inte varje dag, men skulle du behöva nya kan du bara be om det.

Poolen rengörs varje kväll, vill du ta ett kvällsdopp måste du säga till personalen.

På ledig tid har du möjlighet att utforska den Sri Lankesiska gästvänligheten. Receptionen hjälper dig med arrangemangen.

Du kan tex boka en båt med lokalbefolkningen och få en roddtur på sjön där du kan plocka lotusblommor. Eller varför inte gå upp lite tidigare på morgonen för en safaritur, där du har möjlighet att få se vilda djur i sin naturliga omgivning.

Andra utflykter är turer i tuktuk till marknaden, stranden, varma källor och tempelområden.

Det är olika lång tid och avstånd på utflykterna vilket gör att priset varierar.

Vi rekommenderar att du bokar transporten med Julia Village, då den är både billigare har bättre service än andra utifrån. Du kan också få hjälp att handla på vägen. Det finns 2 vägar att välja på, dels genom landet och dels kustvägen. Båda tar 4-5 timmar, 240 km. Under resan landar du i den lankesiska vardagen. Julia Village har en modern minibuss med aircondition.

Valutan är rupies och 1 krona blir ungefär 15-18 rupies.

Under din tid i Sri Lanka kommer du att stöta på en annan kultur och det kan ibland bli krockar.

Det blir mycket som kan tyckas annorlunda även om det inte behöver vara sämre. Du kan välja att se på detta som en träning i att bli mer tolerant mot andra och därigenom växa som människa. Detta kan också gälla tid, i Sri Lanka är det inte lika viktigt som här att det sker på exakt utsatt tid. Man lägger mer fokus på glädje i nuet.

Personalen är till för dig, tveka inte att höra av dig om funderingar till dem.