Om Ayurveda


Ayurveda består av två sanskrit ord : Ayu , vilket betyder liv och Veda , vilket innebär att kunskap om . Att veta ayurveda är att veta om livet . Enligt den gamla ayurvediska lärd Charaka , ” Ayu ” består av fyra viktiga delar: sinne , kropp , sinnena och själen.

Ayurveda anses vara den äldsta läkekonst . Rotade i gamla indiska samlade kunskap kallas Veda , går Ayurveda tillbaka till ca 1500 BC .

Ayurveda är holistisk , vilket betyder att den är baserad på den inneboende naturlag som säger att hela människan består av sinsemellan beroende delar , och att när en del av kroppen inte fungerar stör det alla andra delar av den personen . Därför , genom att fokusera på källan till obalans , använder Ayurveda naturliga behandlingar för att eliminera orsaken och främja personens immunitet . Ayurveda inte bara behandlar fysiska besvär , men också ändrar livsstil metoder för att bibehålla eller förbättra hälsa , välbefinnande , skönhet och optimal levande .

De åtta grenarna av ayurveda är :

Inre medicin – Kayachikitsa
Kirurgi – Shalya Tantra
Öron , ögon , näsa och hals – Shalakya tantra
Pediatrics – Kaumarabhritya Tantra
Toxikologi – Agada Tantra
Rening av de genetiska organ – Bajikarana ( eller Vajikarana ) Tantra
Hälsa och livslängd – Rasayana Tantra
Andlig healing / Psykiatri – Bhuta Vidya

Ayurveda säger att allt och alla består av fem grundläggande element : utrymme, luft , eld , vatten och jord . Var och en av oss är född med alla fem närvarande. Men varje person har inom dem en unik del som avgör vår individuella hudtyp , inneboende fysiska drag , egenskaper , beteenden och till och med våra tanketendenser. Hemligheten med absolut skönhet är att leva i harmoni med naturens utformning av oss som uttrycks av våra personliga mix av element , det är vår konstitution .

De element – utrymme , luft , eld , vatten och jord – ger upphov till tre biologiska krafter , som kallas Doshas . Dessa Doshas är Vata ( utrymme och luft ) , Pitta ( eld och vatten ) och Kapha ( vatten och jord ) .

Den kanske viktigaste lärdomen Ayurveda har att lära , är att vår hälsa är upp till oss . Varje dag i våra liv , varje timme , varje dag , är en möjlighet att göra bra val mot vår hälsa . När vi väljer klokt , belönar oss naturen . Att veta vad som är bra och vad som inte är så bra för din personliga jag kommer bara att ge dig längs livets resa .